Dagens Industri skriver om Fastsam

Tjugo mindre fastighetsägare går samman för att snuva byggjättarna på bostadskontrakten. Den nybildade föreningen Fastam siktar på en rivstart med 1.000 lägenheter. Det skriver Dagens industri.

Genom att enbart ta fram storskaliga detaljplaner för byggen med hundratals lägenheter stängs mindre fastighetsägare ute från nyproduktionen. De stora projekten är övermäktiga för mindre aktörer. Det anser föreningen Fastam, bestående av ett tjugotal mindre fastighetsägare i Stockholmsområdet.

“De fem sex stora byggbolagen tar allt som kommer ut. De är dessutom inte särskilt intresserade av att bygga hyresrätter utan bygger hellre bostadsrätter som de snabbt säljer”, säger Peter Mandel, vd för Mandel Fastigheter, till Dagens industri.
Lösningen är att ett tjugotal mindre fastighetsbolag går samman och uppvaktar kommunen om markområden som annars skulle varit vikta åt de stora byggbolagen. Sedan bygger varje aktör sin del av bostadsbeståndet. ”På köpet skulle det byggas fler hyresrätter, vilket är enormt efterfrågat”, säger Peter Mandel till Dagens industri.

“Vi har redan haft kontakt med tre kommuner som lovar att ställa upp med mark om vi bygger hyresrätter. Vi har finansiell beredskap för att kunna sätta igång med mellan 600 och 1.000 lägenheter redan i morgon.”

Postad i kategori: