Artikel på fastighetssveriges hemsida

Mindre fastighetsägare går samman för att utmana de stora byggarna

Ett 20-tal mindre fastighetsägare i Stockholmsregionen bildar den ekonomiska föreningen Fastsam. Genom att samarbeta ska de ta upp kampen med de stora byggjättarna om bostadsproduktionen.

Föreningen har redan ett antal lägenheter på gång.

Fastsam menar att de små aktörerna stängs ute från nyproduktionen genom att det bara tas fram detaljplaner för projekt med flera hundra lägenheter.

– De fem sex stora byggbolagen tar allt som kommer ut. De är dessutom inte särskilt intresserade av att bygga hyresrätter, utan bygger hellre bostadsrätter som de snabbt säljer, säger Peter Mandel, vd på Mandel Fastigheter, till Dagens Industri.
Tillsammans med Lars Lindén, ägare till Linfast, har han tagit initiativet till föreningen.
Tanken är att man, genom att gå samman i projektgrupper, ska kunna uppvakta kommuner om markområden som annars bara skulle gå till stor byggare som JM, Peab, Skanska och NCC, skriver Dagens Industri.

– På köpet skulle det byggas fler hyresrätter, vilket är enormt efterfrågat. Det finns ju arbetsgivare som inte kan förlägga sin verksamhet till Stockholm då de inte kan lösa bostadsfrågan åt anställda som kommer utifrån, säger Lars Lindén till DI.
Den nystartade föreningen säger sig ha mellan 600 och 1 000 lägenheter på gång redan.

– Vi har redan haft kontakt med tre kommuner som lovar att ställa upp med mark om vi bygger hyresrätter. Vi har finansiell beredskap för att kunna sätta igång med mellan 600 och 1 000 lägenheter redan i morgon, säger Lars Lindén till DI. Fastighetssverige.se

Postad i kategori: